Matiga Gifflar med Ost och Skinka

Jag gjorde dessa som plockmat till en fest men de funkar säkert i alla möjliga sammanhang. Superfluffiga och goda.

16 gifflar
2 timmar

Jäst för matbröd, 15 g
Flytande honung, 2 msk
Mjölk, 2½ dl
Vetemjöl, ca 8 dl
Salt, 1½ tsk
Ägg, 2 st
Smör, 50 g
Ost, 16 skivor
Skinka, 16 skivor
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke (15 g är lite mer än ett kvarts paket) och tillsätt honung. Värm mjölken till 37 °C och tillsätt, blanda väl. Tillsätt salt, 6 dl av mjölet, ett av äggen och knåda till en deg. Smält smöret, häll över och knåda omsorgsfullt tills smöret är inblandat i degen.

Täck bunken med folie och låt den jäsa i 40 min på en varm plats. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla den till en cirkel med diameter 50 cm. Om degen är klibbig, knåda in mer mjöl tills den är hanterbar och inte fastnar i händerna längre, men försök använda så lite mjöl som möjligt.

Skär cirkeln i 16 tårtbitar. Lägg en skiva ost och en skiva skinka på varje bit där den är som bredast. Rulla ihop med fyllningen innerst så att spetsen kommer ytterst. Lägg med spetsen nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

Täck plåten med bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Starta ugnen på 225°C med varmluft.

Vispa ihop det andra ägget, pensla gifflarna och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen tills gifflarna är gyllenbruna, ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Tips: Flytande honung kan ersättas med vit sirap. Val av ost och skinka påverkar förstås smaken, jag använde Åseda Gräddost (Arla) och Basturökt Gourmetskinka (Pärsons). Det gör ingenting om fyllningen sticker ut en smula ur giffeln.

Leave a Reply