Ingefäravodka

Efter mitt mycket lyckade experiment med habanerovodka bestämde jag mig för att prova något lite mindre offensivt mot sinnena i form av en annan kryddning, denna gång med ingefära.

Vodka, 1 flaska (ca 700 ml)
Ingefära, hela rötter, 3-4 st

Den här gången använde jag Viru Valge vodka, ett estniskt märke som håller hög kvalitet. Återigen valde jag kanske mer på grund av den snygga flaskan än något annat, men det viktiga är egentligen att man får en vodka som inte har någon egen smak som ställer till det.

Eftersom ingefära är något av det jobbigaste som finns att skala är det idé att välja rötter som har så okomplicerade former som möjligt, så går den delen av arbetet lättare. Naturligtvis ska de vara färska och utan skador. Bryt sönder rötterna i lagom stora bitar, skala och putsa dem (bild) och skölj därefter bort alla skalrester. Hacka bitarna i mindre delar, exempelvis några millimeter tjocka skivor som du delar på hälften (bild). Lägg bitarna i ett rent kärl som rymmer minst en liter.

Häll på vodka, förslut kärlet och vänd det så att innehållet blandas (bild). Ställ in i kylen och låt stå så i några veckor. Vänd på kärlet någon gång per dag så att innehållet blandas. Så småningom kommer vätskan att bli en smula grumlig av små bitar ingefära (bild) – dessa gör ingen skada men kan ju med fördel filtreras bort senare, exempelvis med kaffefilter, då du tycker att vodkan är klar.

Den här kryddningen tar tid, otrolig tid jämfört med habanerovodkan eftersom ingefäran inte har lika stark smak. Jag läste någonstans på nätet någon som rekommenderade att man använde riven ingefära, vilket kan snabba upp processen men ger mer “skräp” i flaskan. Jag provsmakade efter en, två och tre veckor. Vid tre veckor har vodkan fått en inte så stark, men tydlig och angenäm smak av ingefära som tar udden av den annars för vodka typiska smaken av ren sprit. Den går utmärkt att shotta men risken är att ingefäran försvinner om man använder den i drinkar. Jag kommer att låta den stå och dra i minst några veckor till för att se om smaken utvecklas ytterligare i rätt riktning.

Uppdatering (2010-10-16): Det tog lite drygt fem veckor att få till en smak som gjorde mig belåten. Vodkan är nu ljust gyllengul och har en väldigt god smak nästan helt utan spritspets. Jag använde ett vanligt kaffefilter för att filtrera bort alla små och stora bitar ingefära som fanns kvar i flaskan, funkade bra, men vill man få bort precis allt bör man nog filtrera flera gånger eller använda finare filter.

Leave a Reply