LCHF-“pizza”

Det här är någons försök att göra något som smakar och ser ut som pizza, fast utan kolhydrater. Originalreceptet heter “Pam’s LCHF Pizza” och jag har anpassat det en smula för att passa svenska mått och förpackningar, med fullgott resultat. Eller ja, fullgott förresten, det beror på vad man är ute efter – det här är definitivt mumsigt till tusen och med rätt kryddning är smaken snarlik en riktig pizza, men man skulle definitivt känna skillnaden i ett blindtest.

Eftersom det är en pizza så kan man förstås ha på vilken topping man vill, här har jag gjort en tomatsås på modellen “enklaste möjliga” och lagt på en topping som faktiskt inte är ett dugg LCHF: ananas, bananer och curry, en combo som på din kvarterspizzeria förmodligen kallas “Tropicana” (fast där jag växte upp hette den “Stocksund” av någon anledning). Nåväl, det är ju inte ett dugg svårt för någon med lite fantasi att snurra ihop betydligt nyttigare pålägg.

Det går åt en hel del riven ost till det här receptet och min rekommendation är att använda någon billig och neutral ost (generisk “pizzaost”) och en pulver-parmesan till botten. Spara den mer smakrika och/eller dyra osten (Mozzarella, Västerbotten) till toppingen.

6-8 portioner
ca 1 timme

Botten

Cream Cheese, ¾ paket (ca 150 g)
Ägg, 4 st (små)
Grädde 40%, 2 dl
Riven parmesan, 1 dl (ca 50 g)
Italiensk salladskrydda, ½ msk
Riven ost, 5 dl

Tomatsås

Krossade tomater, 1 burk (ca 500 ml)
Grönsaksbuljong, 1 tärning
Olivolja, ca 2 msk
Kryddor efter smak (salt, peppar, basilika, pizzakrydda, vitlök, etc)

Förslag på toppings

Alt. 1 – Topping “Tropicana”

Rökt och strimlad skinka, 400-500 g
Ananas, 1 liten burk (ca 140 g exkl spad)
Bananer, 3-4 st
Riven mozzarella, 200 g
Curry

Alt.2 – Topping “Parma”

Lufttorkad skinka i tunna skivor, 200 g
Gorgonzola, 150 g

Sätt igång ugnen på 175 grader. Förbered antingen en stor ugnsform eller en långpanna med höga kanter genom att smörja in den eller klä den med bakplåtspapper om den inte är “non-stick”.

Vispa ihop cream cheese, ägg, grädde och parmesanost. Vispa tills alla klumpar är borta. Tillsätt den rivna osten och häll upp i ugnsformen. Bred ut så att botten är jämnt fördelad över hela ytan. Grädda i 25-30 minuter, botten skall bli gyllenbrun. Har du en mindre form som ger en tjockare botten så grädda lite längre.

När det återstår ungefär en kvart på botten, blanda krossade tomater och olivolja i en kastrull och tillsätt buljongtärningen och kryddor. Koka upp och smaka av, krydda mer efter smak. Låt puttra tills botten är klar.

Låt den färdiga botten svalna några minuter så att den stelnar en aning och eventuella bubblor sjunker ihop. Höj ugnens temperatur till 200 grader. Sprid ut tomatsåsen till ett jämnt lager (det går utmärkt att göra en “kantfri” pizza) och toppa med vad du har valt samt lite överbliven riven ost för att “hålla ihop” toppskiktet.

Grädda i 5-10 minuter, ta ut och låt svalna en kort stund. Skär upp i önskat antal bitar. “Pizzan” går utmärkt att spara i kyl eller frys och även om botten är lite mjukare än en riktig pizza så går det lätt att skära snygga rektangulära bitar som passar perfekt i en matlåda.

Källa: Lchfrecept.com och hundratals andra sajter som har kopierat samma recept.

Leave a Reply