Habanerovodka

Att krydda sprit är ett traditionellt hantverk och väldigt lätt att göra hemma. Med vårt vackra lands restriktiva alkoholpolitik är det dessutom nödvändigt, då utbudet på Systembolaget ofta faller till föga när det gäller sprit med intressanta kryddningar. Recept finns i mängder på Internet så här kommer ytterligare ett, på vodka smaksatt med en av de starkaste chilifrukter som går att köpa i vanliga matbutiker – habaneron.

Vodka, 1 flaska (ca 700 ml)
Habaneros (färska), 4-5 st

Använd en neutral (ej smaksatt) vodka av bra märke. Det går förstås också bra med brännvin. Jag valde Kronvodka (no. 4 på Systemet), kanske mest för den snygga nya flaskan. Den visade sig passa utmärkt. Habanero är kanske inte den populäraste produkten i matbutiken så när du väl hittar den finns risken att frukterna är gamla. Försök välja så fina exemplar som möjligt, de ska vara mogna (orange eller gyllenröda) och fräscha, utan skador (bild).

Skölj chilifrukterna och dela dem i småbitar med kniv och gaffel (bild). Undvik att hantera habaneros direkt med händerna och undvik att få saft eller fruktkött på huden eller i ögonen. Diska noga alla tillbringare och bestick efteråt. Lägg vodka och habaneros i en burk eller flaska som du stänger eller korkar igen så att den är lufttät (bild). Låt stå i rumstemperatur i minst två dagar. Vänd på flaskan några gånger varje dag så att innehållet blandas.

Efter två dagar är det lagom att provsmaka. Smaken och doften ska vara söt men kraftfullt brännande på ett sätt som är svårt att beskriva i ord. Märker du någon otrevlig bismak (t ex mögel) så är det läge att börja om på nytt. Låt annars flaskan stå på samma sätt i några dagar till. Jag lät mina habaneros dra i fem dagar och det blev alldeles lagom för min smak. Vodkan har nu fått en angenäm ton av gul/orange, ungefär som ett vitt dessertvin (bild).

Sila bort alla habaneros, frön och annat (bild). En vanlig sil duger utmärkt, det gör inget om det blir några små partiklar kvar, men gillar du inte det så använd ett kaffefilter. Häll över vodkan i den flaska där den ska förvaras (bild). Är det samma flaska som vodkan stod och drog i så skölj ur den med vatten först. Förvara habanerovodkan i kylen så bevarar den smaken bäst.

Tips!

Även om habanerovodkan är mycket god (åtminstone om man är som jag och gillar chili) så rekommenderar jag inte att dricka den ren om man inte har en hög toleransnivå för stark chili. Det bränns! Smaken sitter kvar i munnen i en halvtimme och det svider om läpparna. Drick mjölk, filmjölk, gräddfil eller yoghurt för att mildra effekten; vatten hjälper inte alls. Salta snacks, t ex tortillachips, fungerar också bra.

Bra användningsområden för habanerovodka är som smaksättning i drinkar, särskilt fruktiga sådana med apelsin/mango får en härlig eftersmak. Den påstås också vara bra som smaksättare i köttmarinad, men det är inget jag har provat. Eftersom det är så lätt att tillverka mer är det bara att experimentera!

Tillägg (17/4 2011)

Nu har jag gjort en ny omgång habanerovodka, den här gången med Viru Valge 40% (utmärkt trots sitt låga pris) och jag lät vodkan stå och dra dubbelt så länge, tio dagar istället för fem. Detta gjorde ingen anmärkningsvärd skillnad på smaken, möjligen är den något hetare och med något mindre spritspets än tidigare, men det är inget som lär märkas om man inte jämför sida vid sida. Denna gång använde jag också ett kaffefilter för att filtrera bort alla partikalar ur den färdiga spriten och slippa småskräp i botten av flaskan.

One thought on “Habanerovodka”

Leave a Reply