Kryddiga kycklingbröst med tomatsås

Det här är ett “one pan”-recept, vilket är oerhört tacksamt när man har ett litet kök eller gärna slipper diska så mycket. Beroende på hur hungrig man är kan man äta ett eller ett halvt kycklingbröst per portion.

4 portioner
1 timme

Kycklingbröstfiléer, 4 st (ca 750 g)
Oregano, ca 1 msk
Paprikapulver, ca 1 msk
Potatis, små fasta, ca 900 g
Gul lök, 1 st stor
Vitlök, 4 klyftor
Honung, 3 msk
Tomatpuré, 6 msk
Japansk soja, 6 msk
Salt
Svartpeppar
Smör

Torka av överflödig vätska från kycklingbrösten och rensa dem vid behov. Skär en djup skåra mitt i och längs med varje, nästan hela vägen igenom. Stick in kniven i skåran och skär två mindre skåror vågrätt ut. Vik ut varje kycklingbröst så att det bildas en fördjupning som lätt leder tankarna till något ekivokt.

Salta och peppra kycklingbrösten. Skär smör i lagom stora stavar och lägg en i varje fördjupning. Lägg en generös klick smör i en djup stekpanna med lock och låt den bli varm. Lägg i kycklingbrösten, krydda med oregano och paprikapulver, lägg på locket och låt steka på medelhög värme i 5 minuter.

När 5 minuter har gått, lyft på locket, vänd på kycklingbrösten och stek i ytterligare 5 minuter. När kycklingbrösten är gyllenbruna är de klara, ta upp dem ur pannan och lägg dem åt sidan så länge.

Under tiden kycklingbrösten steker, dela potatisarna på hälften (skölj dem först om det behövs) och skär i skivor. Skala och hacka löken grovt. Skala vitlöksklyftorna.

Lägg den skivade potatisen i stekpannan och låt den steka under omrörning i vätskan som blivit kvar. Tillsätt mer smör vid behov. Salta och peppra. När potatisen börjat få färg, sänk till medelhög värme och tillsätt den hackade löken. När löken blivit mjuk, pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt lite paprikapulver. Låt steka tills potatisarna är klara, rör om ofta.

Sänk värmen och lägg tillbaka kycklingbrösten i pannan ovanpå potatisen, lägg på locket. Gör under tiden såsen genom att röra ihop honung, tomatpuré och soja. Smaka av med svartpeppar. Häll såsen på kycklingbrösten och låt steka ytterligare några minuter under lock på låg värme.

Källa: Appetitliche Rezepte

Leave a Reply