Mac’n’cheese med Cajunbiff

Det här är utmärkt matlådemat som mättar väl, har högt proteininnehåll och är lätt att laga. I ursprungsreceptet är portionerna gigantiska vilket man kompenserar med light-ingredienser, här har jag ökat lite och får med lätthet åtta lagom stora portioner, men bytt ut mot äkta varor.

För en äkta “Mac’n’cheese” ska det förstås vara makaroner. Jag hade Fusilli hemma, men vilken pasta som helst som tar sås bra kommer att funka.

6-8 portioner
45 minuter

Nötstek (ryggbiff, rostbiff, innanlår), ca 1 kg
Pasta (t ex Fusilli), 9 dl
Persilja, 1 kruka färsk
Vitlök, 4 klyftor
Smör för stekning

Ostsås
Mjölk, 5 dl
Cheddarost (stark), 100 g
Mozzarella, 125 g
Cream Cheese (t ex Philadelphia), 150 g
Cajunkryddmix, ca 2 msk
Vetemjöl, ca 4 tsk

Marinad
Salt, 1 msk
Svartpeppar, 1 msk malen
Vitlökspulver, 1 msk
Chilipulver (t ex chipotle), 1 msk
Persilja, 1 msk torkad
Olivolja, ca 2 msk

Skär nötköttet i kuber, cirka 2 x 2 cm. Lägg i en skål, häll över alla ingredienser i marinaden och arbeta in ordentligt med händerna. Låt marinera i kylskåp i minst en timme, gärna över natten.

Börja koka pastan i saltat vatten, dra av 2 minuter från den angivna koktiden. Riv eller hacka cheddar och mozzarella. Värm mjölken i en kastrull på svag värme. Tillsätt all ost och cajunkryddmix. Låt koka på svag värme och vispa under tiden tills all ost har smält, smaka av och krydda mer om det behövs. Red med vetemjöl tills såsen fått önskad konsistens. När pastan är klar, häll av vattnet och häll över ostsåsen, rör om, lägg på locket och ställ åt sidan så länge.

Skala vitlöken och hacka den färska persiljan fint.

Stek köttet i smör på hög värme tills det fått en fin yta på alla sidor. Använd flera stekpannor om det behövs för att det inte ska bli vattnigt. Sänk värmen något, tillsätt en rejäl klick smör, pressa i vitlök och strö över ungefär hälften av persiljan. Rör om. När smöret har smält är det klart.

Servera med lite flingsalt och resten av den hackade persiljan som garnering.

Källa: Reddit

Leave a Reply