Ugnspannkaka med blåbär. Kan serveras som enda rätt för en väldigt sugen person eller som efterrätt för fyra, då med fördel tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass. Annars är det obligatoriska tillbehöret lönnsirap.
I originalreceptet ska denna göras i gjutjärnspanna, här gör jag det lätt för mig med en ugnsform i metall som är smidig att hantera.
4 portioner
1 timme
Ägg, 3 st
Mjölk, 1½ dl
Vetemjöl, 1 1/4 dl
Salt, ½ tsk
Strösocker, 1½ msk
Vaniljsocker/vaniljextrakt, 1 tsk
Blåbär (tinade eller färska), 2 dl
Majsstärkelse, 1 tsk
Smör
Lönnsirap och ev. vispgrädde eller glass till servering
Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk, salt, vanilj och 1 msk av sockret till en slät smet. Låt stå i kylen i 30 minuter.
Starta ugnen på 225 grader. Ställ in en liten ugnsform i metall så att den blir varm. Rör under tiden ihop blåbären med ½ msk socker och stärkelse.
Ta ut formen ur ugnen och klicka i lite smör, flytta runt det med ett verktyg så att formen blir smord av det smältande smöret. Häll i smeten. Strö försiktigt över blåbären, dock inte hela vägen ut i kanterna, det ska vara mest i mitten.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Källa: Buffé