Fylld lammsadel med spenat och pinjenötter

Översättning och lätt anpassning av Gordon Ramsays utmärkta recept på fylld lammsadel. Kudos till Gordon som också lagt upp en utmärkt video som visar hur det ska gå till.

Sumak och Granatäppelsirap hör Mellanösterns kök till och kan vara kluriga att hitta, jag fann båda i samma butik i Hötorgshallarna.

2-4 personer
2 timmar

Lammsadel med fettkappa, urbenad, ca 1,5 kg
Gul lök, liten, 1 st
Vitlök, 2 klyftor
Babyspenat, 100-250 g*
Fetaost, 150-300 g*
Pinjenötter, 3 tsk
Sumak, 2 tsk
Olivolja
Salt och peppar
Steksnöre

Sås
Gurka, 1 st
Turkisk yoghurt, naturell, 150 ml
Färsk mynta, blad från 1 planta
Granatäppelsirap, ca 1 tsk
Citron, 1 st
Lime, 1 st

Hacka lök och vitlök fint och stek på medelhög värme med olivolja tills de är mjuka, ca 5 minuter. Salta och peppra, tillsätt pinjenötter och stek ytterligare någon minut tills de fått en fin gyllenbrun färg. Tillsätt all spenat och rör om tills bladen har reducerat. Ta bort pannan från värmen, smula ner fetaosten och rör ihop. Låt fyllningen svalna.

* Not: På grund av inköpsmiss gjorde jag fyllningen med halva mängden (100 g) spenat och dubbla mängden (300 g) feta mot Gordons recept. Det gick utmärkt det också.

Öppna lammsadeln på din arbetsyta med köttsidan uppåt. Öppna “kanalen” i mitten av sadeln där fyllningen ska in. Krydda entusiastiskt med salt, peppar och sumak. Skeda in fyllningen längs kanalen och lägg ihop sadeln till en cylinder, kanterna ska överlappa en smula. Vänd överlappningen nedåt så håller den sig stängd under tiden du knyter med steksnöre först längsledes runt båda ändarna, sedan runt mitten, därefter på jämna intervall så att det blir lagom skivor att skära upp senare. Ta inte i så hårt att fyllningen pressas ut.

Salta och peppra hela utsidan på lammet, slå in i plast och låt ligga i kylen över natten (eller minst en halvtimme om du har bråttom).

Starta ugnen på 190 grader. Stek lammet i en stekpanna med lite olivolja tills det har en fin yta på alla sidor. Häll lite olivolja i en ugnsfast form, för över lammet och ställ in i ugnen i ca 50 minuter, lite mer om du inte vill ha det rosa inuti.

Skala gurkan, skär i tredjedelar och kärna ur. Skiva i skivor och lägg i en skål, tillsätt yoghurten. Riv eller hacka fint myntabladen och tillsätt. Riv skalet av citronen och tillsätt det (resten av citronen sparar du till något annat). Klyfta limen och pressa ner saften. Blanda omsorgsfullt, salta och peppra, smaka därefter av med granatäppelsirapen.

När lammet är klart i ugnen, ta upp det ur spadet i botten av formen och låt det vila minst 20-30 min innan servering. Dressingen och kokt potatis är bra tillbehör.

Källa: Gordon Ramsay

Leave a Reply