Studentmiddagen – 80-talet ringde

En lyckad middasbjudning för vänner som slutade på ett totalpris kring 60 kr/person – som säkert går att pressa mer om man så önskar. Naturligtvis kan rätterna med fördel serveras var för sig.

2 timmar
10 portioner

Förrätt – Avokadohalvor med skagenröra
Avokado, mogna, 5 st
Skagenröra, 400 g
Citroner, 2 st
Färsk dill för dekoration

Halvera och kärna ur avokadon. Montera en halva på varje tallrik fylld med en rejäl sked röra. Skär små fina klyftor av citron och lägg en på varje tallrik. Dekorera eventuellt med kvistar av färsk dill.

Huvudrätt – Hawaiikassler
Kassler, 800-1000 g
Ananasringar i juice, 2 stora konservburkar
Smör, ca 60 g
Vetemjöl, 4 msk
Kycklingfond, 4 tsk
Grädde, 3 dl
Mjölk, 2 dl
Riven ost för gratäng, 2 små påsar (ca 4 dl)
Salt och peppar
Smör eller olja för smörjning
Ris

Börja koka riset i erforderlig mängd enligt instruktionerna på förpackningen. Starta ugnen på 225 grader med grill.

Rensa kasslern från nät och skiva den knappt centimetertjockt. Häll av juicen från ananasen i en separat behållare. Smörj en stor ugnsform och lägg kassler och ananas om vartannat i liggande staplar i formen. Om det blir lite ananas över, spara till dekoration.

Smält smöret i en kastrull på låg värme, vispa ned mjölet lite i taget så att det inte bildas klumpar. Blanda omsorgsfullt med 3 dl av juicen från ananasen, all grädde och mjölk. Koka upp under omrörning så att såsen får en fin, tjock konsistens. Krydda entusiastiskt med salt och peppar. Rör ner ca 2-3 dl av osten.

Häll såsen i ugnsformen så att den täcker kassler och ananas. Om det blev ananas över, skär upp bitarna och dekorera. Strö över återstående ost. Gratinera i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun yta.

Servera med riset.

Efterrätt – After eight-päron
Päronhalvor i juice, 2 stora konservburkar
After Eight, en liten förpackning (minst 10 st)
Vispgrädde, 5 dl

Lägg ut päronhalvorna i en ugnsform med platta sidan uppåt. Lägg en bit After Eight på varje halva. Gratinera i ugnen på 225 grader i 8 minuter eller tills skivorna har smält ordentligt. Vispa under tiden grädden fluffig.

Servera varje päronhalva på en tallrik med en generös skopa vispad grädde.

Källor: Mitt Kök, Köket.se

Leave a Reply