4 portioner
20 minuter
Pinjekärnor, 50 g (½ dl)
Vitlök, 2 klyftor
Olivolja, 2 dl
Parmesanost, 100 g
Färsk basilika, 2 krukor eller motsv.
Rosta pinjekärnorna genom att steka dem i en torr stekpanna på medelhög värme. Skaka om dem ofta så att de inte blir för mörka i färgen. Skölj och rensa basilikan, ta bort stjälkar och blad som inte ser friska ut.
Mixa pinjekärnor, basilikablad, vitlöksklyftor och olivolja fint. Beroende på hur länge du mixar kan du få en mer “rustik” pesto med bitar i eller en helt slät. Finriv parmesanosten och rör ner den. Smaka av med salt och peppar.
Tips: Håller i flera dagar i kylskåp. Förvara förseglat. Använd olivolja och parmesan av bra kvalitet, Zeta rekommenderar förstås sin egen olja och Parmigiano Reggiano 22 mån men använd fantasin och variera gärna.
Källa: Zeta