ca 1-1½ liter
1 timme
Socker, 1 dl
Äggulor, 4 st
Vaniljpulver, ½ tsk
Vispgrädde, 3 dl
Mjölk, ½ dl
Färsk basilika, ca 1 kruka
Skölj och rensa basilikan, ta bort stjälkar och blad som inte ser friska ut. Vispa ihop socker och äggulor med elvisp i en bunke tills det blir fluffigt och vitt. Blanda grädde, mjölk, vanilj och hälften av basilikabladen. Koka upp under omrörning.
Häll över kastrullens varma innehåll i bunken och blanda väl, häll därefter tillbaka allt i kastrullen och sätt på medelhög värme. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Det får absolut inte börja koka, 75-90 grader är lagom. Smeten ska bli len och tjockare i konsistensen.
Sätt en sil på bunken du använde tidigare och häll tillbaka kastrullens innehåll genom silen så att resterna av bladen silas bort. Låt smeten stå och svalna till rumstemperatur.
Lägg resten av basilikabladen i smeten och mixa med en stavmixer tills bladen är som små flisor och smeten blivit svagt grön. Kör i glassmaskin tills önskad konsistens har uppnåtts. Förvara i frysen.
Tips: Tänk bort basilikan från det här receptet så har du vanlig hederlig vaniljglass, som kan smaksättas med precis vad som helst!
Källor: Fröbomb, Matrepubliken