Doughnuts med chokladfrosting (Munkar med chokladglasyr)

ca 20 munkar
3 timmar

Munkar
Jäst för söta degar, 10 g
Smör, 75 g
Mjölk, 4 dl
Strösocker, 1 dl
Salt, 1 krm
Citron (rivet skal), 1 st
Ägg, 2 st
Vetemjöl, 12 dl
Rapsolja, 2 l

Glasyr
Smör, 75 g
Mjölk, ½ dl
Florsocker, ca 5 dl
Kakao, ca 2 msk

Riv skalet på citronen fint. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader (använd termometern som du ändå kommer att behöva senare). Det får inte vara för varmt. Smula jästen i en bunke och häll över smör/mjölkblandningen, rör tills all jäst har löst sig. Rör ner socker, salt, rivet citronskal och äggen. Tillsätt lite mjöl åt gången tills du har en deg som inte klibbar så mycket mot bunkens sidor. Låt jäsa under duk i ungefär en timme, degen ska växa till nästan dubbla storleken. Jäsningen vill ha det varmt (25 grader) och fuktigt, annars tar det längre tid.

Kavla ut degen till en centimetertjock platta på ett mjölat underlag. Använd ett stort dricksglas eller ett kakmått för att ta ut runda kakor. Gör hål i mitten med ett snapsglas eller ett litet kakmått. Ta ut mittbitarna. När du har tagit ut så många munkar som går lägger du dessa åt sidan, lägger ihop alla lösa degbitar och börjar om. Det går förstås utmärkt att spara mittbitarna istället för att kavla ut dem på nytt, de blir små goda bollar när de friteras. Låt munkarna jäsa en stund till under duk, ca ½-1 timme, så att de växer till sig ytterligare.

Under tiden gör du glasyren genom att smälta smöret i en kastrull, hälla i mjölken och vispa ner kakao (eller valfri smaksättare). Tillsätt lite florsocker åt gången tills konsistensen är rätt, den ska vara lös nog att du kan doppa munkarna i den men fast nog att en lagom mängd glasyr fastnar. Det kan vara svårt att få till men det går att få den lösare igen genom att röra ner lite mer mjölk.

Om du har en fritös, fyll den med olja och sätt den på 175 grader. Annars använder du en vanlig kastrull med en termometer. Oljan får inte bli varmare än 175-180 grader, men det är ganska lätt att hålla en jämn temperatur när man kommit igång. Ha kastrullens lock nära tillhands om det börjar brinna. Du kan inte släcka en oljebrand med vatten, du måste sätta på locket och kväva elden. Jag har aldrig råkat ut för att oljan tar eld, men man vet ju aldrig.

Fritera ett par munkar åt gången med en hålslev. De flyter i oljan så du måste vända dem efter cirka en minut så att de blir jämnt friterade. Släpp aldrig ner munkarna i oljan, skvätter det på dig så gör det väldigt ont – vidrör aldrig het olja eller nyfriterade munkar med kroppen. Lägg de friterade munkarna på ett ugnsgaller med hushållspapper under för att samla upp oljan som droppar av. När de har svalat en smula, doppa dem i glasyren. De svalnar ganska fort så du kan göra detta löpande under tiden. Låt de glaserade munkarna ligga framme en stund så att glasyren stelnar. Ät direkt eller förvara i burkar, de håller sig i några dagar i rumstemperatur (lägger du dem i kylen blir de torra).

Tips: Det finns “frityrolja” att köpa, men rapsolja funkar lika bra och är billigare. Oljan går att återanvända, när den har svalnat ner till ungefär 60 grader kan du filtrera den genom ett kaffefilter eller hushållspapper för att bli av med resterna. Detta kan ta en god stund, så se till att den kan stå och droppa för sig själv.

Tips: Kakao kan ersättas med smält mörk choklad, ca 50 gram, eller någon annan smaksättare. Munkarnas grundsmak är rätt neutral så smaken beror på vilken glasyr man använder.

Källor: Junk food på riktigt, Köket.se/Leila bakar, Jossans Matblogg

Leave a Reply