Många portioner
30 minuter (och 2+8 tim frystid)
Glass
Vaniljglass, 1 liter
Salta jordnötter, 2 dl
Jordnötssmör, 2 dl
Strösocker, 1 dl
Botten
Ägg, 2 st
Smör, 200 g
Strösocker, 2 dl
Vaniljsocker, 1 tsk
Salt, 1 tsk
Vetemjöl, 2 dl
Kakao, 1 dl
Smält sockret i en stekpanna och tillsätt jordnötterna. Rör om tills sockret är jämnt fördelat och nötterna inte sitter ihop i stora klumpar. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna, sockret stelnar så det blir som en hård “kaka” av jordnötter och socker.
Tag ut glassen ur frysen i god tid så att den blir mjuk. Hacka jordnötterna grovt och rör ner i glassen tillsammans med jordnötssmöret. Smaka gärna av och tillsätt mer jordnötssmör om du vill ha starkare smak. Ställ in i frysen i två timmar så att glassmeten hårdnar en smula.
Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret och rör ner äggen i det. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt, vetemjöl och kakao. Rör ihop till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten fyrkantigt, så tunt och jämnt som möjligt. Grädda i fem minuter i mitten av ugnen. Tag ut och låt botten svalna.
Dela botten på mitten. Fördela glassmeten jämnt på ena delen. Lägg den andra bottenhalvan ovanpå och tryck till försiktigt. Slå in i plast och frys i minst 8 timmar. Låt mjukna något före servering.
Källa: Buffé