Pizzatårta

6-8 portioner
1 timme

Botten
Färdig pizzadeg, 2 pkt (för familjepizza, ca 550 g/pkt)
Riven ost, 1 pkt (500 g)
Smör

Pizzasås
Krossad tomat, 2 pkt (2 x 500 g)
Vitlök, 2-3 klyftor
Kryddor, t ex persilja, oregano
Svartpeppar
Salt

Topping (efter smak, exempel)
Bacon
Rökt skinka
Champinjoner
Salami
Lök

Du behöver en kakform med löstagbar sida, flera bakplåtspapper och en kavel. Starta ugnen på 250 grader eller vad som anges på förpackningen till pizzadegen.

Tillred pizzasåsen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på spisen. Pizzasås kan göras på oändligt många sätt, krydda efter smak och matcha med de toppings du har tänkt dig. Förbered även dessa om det är något som behöver hackas, skalas, etc. Har du kött på pizzan så kan det bli godare och bättre i konsistensen om du försteker det en smula.

Bred ut pizzadegen, den ska inte vara för tjock men behöver inte vara lövtunn, tänk ett par millimeter. Lägg kakformen ovanpå och skär ut runda skivor, det gör inget om de inte blir perfekta. Lägg varje skiva på bakplåtspapper på en plåt och låt den gräddas i ett par minuter bara, så att den blir fast men knappt får någon färg. Lägg dessa åt sidan så länge. Du behöver 3-4 skivor beroende på kakformens storlek. Sänk därefter ugnens temperatur till 200 grader.

Tag återstående pizzadeg och kavla den till långa remsor, dessa kommer att bilda kanten på tårtan. Smörj formen och gör en botten genom att lägga en skiva i botten (denna behöver inte vara förgräddad) och bygg en kant genom att lägga remsorna längs kakformens insida. Det kanske blir svårt att få kanten att stå upp, frukta icke – det blir lättare sen när sidorna trycks ut av fyllningen.

Bygg lager på lager av tårtan genom att lägga på pizzasås, topping och riven ost följt av ännu en skiva. Överst lägger du ingen skiva utan garnerar med extra mycket ost. Se till att sidorna håller tätt ut mot kakformen vägen upp, men det gör inget om det spiller över en smula. Grädda i ugnen tills tårtan fått fin färg, cirka 20-30 minuter.

Källa: Barry Lewis/My Virgin Kitchen och Pillsbury

Leave a Reply