Vetesnurror med anko (餡子)

Till utseendet rätt lika vanliga kanelbullar, men med en twist och annorlunda fyllning – Anko (餡子), en röra på röda bönor som härstammar från det japanska köket (men den används också rikligt i Kina och Korea). Röran innehåller bara Azukibönor, socker, salt och vatten. Bullen blir god och saftig med en smak som man inte är van vid och för den som spenderat tid i Japan är igenkänningsfaktorn hög. Anko hittar man i asiatiska matbutiker, oftast står det “sweet red bean paste” på hyllan.

ca 40 bullar
3 timmar

Smör, 150 g
Mjölk, 5 dl
Salt, ½ tsk
Vit sirap, 1 dl
Jäst (för söta degar), 50 g
Vetemjöl, ca 15 dl (900 g)
Ägg, 2 st
Anko red bean paste, 1 kg
Pappersformar
Pärlsocker

Tag fram smöret, dela det i kuber och låt det stå och bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke och rör ut i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken och blanda med salt, socker, ett ägg och sirapen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta tills degen blir smidig. Tillsätt smöret och arbeta in kuberna i degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs för att degen ska bli lättarbetad och inte allt för kladdig.

Täck med bakduk och låt jäsa i 50 minuter.

Dela degen i två halvor. Kavla ut till två stora, tunna rektanglar som bara är ett par millimeter tjocka. Bred ut ankon. Om du har köpt anko i plastpåse så går det utmärkt att klippa av ett hörn och trycka ut den för att sedan göra ett jämnt lager med en slickepott eller degskrapa. Rulla ihop varje rektangel från långsidan och skär skivor. Lägg varje skiva med snittytan nedåt i en pappersform och ställ på en plåt.

Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. När det är lite tid kvar kan du sätta igång ugnen på 225 grader och vispa upp det andra ägget.

Pensla varje snurra med det uppvispade ägget och strö på lite pärlsocker. Grädda i 8-10 min på 225 grader.

Leave a Reply