Rotfruktsgratäng med kantareller och fläsk

I bjärt kontrast till alla femtonminutersrätter kommer här en gratäng som jag tar till när jag verkligen inte har något bättre för mig än att stå i köket och vifta med kniven i en timme. Den här gratängen är fasligt god och man kan variera mängden ingredienser rätt grovt efter tycke och smak; det som står här är bara ett förslag. Originalreceptet innehåller jordärtskockor i stället för sötpotatis och föreslår finsmulad ädelost som alternativ till den rivna osten. Helt klart värt att prova! Observera dock att det här receptet ger fyra ganska stora portioner. Man behöver en väldigt stor stekpanna (eller flera mindre) och dito gratängformar.

För bekvämlighetens skull brukar jag använda torkad svamp som får ligga i blöt en stund i förväg. 30 gram torkade kantareller motsvarar 250 gram färska.

4 portioner
1½-2 timmar

Palsternackor, 3 st (medelstora, tot 500 gram)
Sötpotatisar, 4 st (små, tot 250 gram)
Morot, 1 st (stor)
Gul lök, 1 st
Kantareller, 250 gram
Stekfläsk/bacon, 1 paket (ca 150 gram)
Grädde 40%, 2 dl
Mjölk 3%, 2 dl
Riven ost, 1 paket (ca 2 dl)
Salt och peppar
Smör

Ansa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om det behövs. Stek kantarellerna i torr panna tills all vätska har kokat ur (går väldigt fort om svampen var torkad från början). Klicka i lite smör när det börjar bli helt torrt. Under tiden, skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Hacka löken grovt. När svampen är färdig, ta upp den ur pannan och lägg den åt sidan. Värm upp ugnen till 200 grader.

Tärna och fräs fläsk/bacon. Tillsätt alla rotfrukter och löken, låt fräsa i smör en stund tills rotfrukterna börjar mjukna. Tillsätt kantarellerna. Krydda liberalt med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk och låt koka en kort stund.

Sleva upp i en eller flera ugnsformar, strö över ett jämnt lager riven ost. Ställ in i ugnen ca 35 minuter.

Källa: Tasteline

Leave a Reply