Hallongrottor

Min absoluta favorit bland småkakor. Just nu åtminstone. Måttligt nyttiga, men man måste ju få unna sig något ibland! Det går utmärkt att använda annan sylt än hallonsylt, men det är ett plus om den är geléaktig snarare än lättflytande, då lättflytande sylt har en tendens att just flyta iväg till ställen där den inte hör hemma, särskilt när den befinner sig i en varm ugn.

20-24 kakor
30 minuter

Smör, 250 gram
Socker, 1½ dl
Vetemjöl, 4 dl
Vaniljsocker, 4 tsk
Bakpulver, 1 tsk
Hallonsylt, cirka 2 dl

Starta ugnen på 200 grader. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med sockret i en bunke. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i ett separat kärl och tillsätt det. Rör om och arbeta ihop ingredienserna till en deg som du formar till en längd med händerna.

Skär längden i bitar, jag brukar göra ungefär 20-24 stycken men antalet beror förstås på hur stora kakor du vill göra. Rulla varje bit till en kula och lägg i kakformar av papper som du radat upp på ett ugnsgaller. Gör en fördjupning i varje kula med tummen och klicka sylt i fördjupningarna. Grädda mitt i ugnen tills kakorna har svällt och fyller ut formarna, det tar cirka 10-15 minuter.

Tips: Om kakorna börjar sjunka ihop i sina formar så är det dags att ta ut dem, då har de stått för länge!

Leave a Reply