Rotfrukter i ugn

Gott och snabblagat alternativ till klyftpotatis eller pommes frites. Många rotfrukter innehåller betydligt mindre kolhydrater än potatis vilket gör detta till ett överlägset alternativ för oss som käkar LCHF.

I princip vilka rotfrukter som helst kan användas, även grönsaker. Källan till receptet föreslog “potatis, kålrötter, morötter, palsternackor, jordärtskockor och lök”. Man kan även krydda lite hur som helst, exempelvis med svartpeppar, rosmarin och/eller timjan, eller bara örtsalt direkt på tallriken. Receptet nedan är den enkla kombination av palsternacka och morötter som jag själv brukar laga och ska endast ses som ett exempel.

2 portioner
20 minuter

Palsternacka, en stor eller 2-3 små
Morötter, 4-5 st
Olivolja
Flingsalt

OBS: Jag använder alltid min “hemgjorda” kaffeolja till det här receptet. Några kaffebönor får gärna följa med ut i pannan. Tokigt gott!

Starta ugnen på 225 grader. Skär rotfrukterna i långa stavar och lägg i en långpanna. Strila över rejält med olivolja och rör runt i grönsakerna så att alla bitar får olja på sig. Strö över flingsalt.

Låt stå i ugnen i 15-20 minuter tills grönsaksstavarna fått en läcker gyllene färg. Rör om med jämna mellanrum. Strö över lite extra flingsalt vid servering.

Källa: Alternativ.nu

Leave a Reply