Kaffeolja

Att smaksätta olivolja med kaffebönor är otroligt gott, jag använder den främst till att steka lax i och när jag gör rotfrukter i ugn. Funkar även i salladsdressing. Hela, rostade kaffebönor finns i vilken matbutik som helst och är oftast avsedda för dem som har egen kaffekvarn hemma. Jag köpte noname-bönor på ICA, men till nästa gång blir det nog någon finare rostning från Johan & Nyström. Använd jungfruolja av något bra märke som inte är smaksatt från början – om flaskan är snygg skadar det inte heller!

<5 minuter

En flaska olivolja (50 cl)
Hela kaffebönor, ca 1 dl

Töm flaskan i en gryta och tillsätt kaffebönorna. Värm upp och låt stå en stund. Häll tillbaka oljan, inklusive bönorna, på flaskan och stäng. Låt stå i minst 24 timmar före användning. Bönorna kan med fördel vara kvar i flaskan under hela dess “livslängd”.

Källa: “Kaffe” av Rasmus Kjær och Jens Henrik Thomsen.

Leave a Reply