Köttfärssås

Alla älskar spagetti med köttfärssås och alla har varsitt recept. Här är mitt, som går ganska fort och ger en god sås som passar bra till pasta. Själv brukar jag äta den med rotfrukter i ugn för att slippa kolhydraterna.

3-4 portioner
20-30 minuter

Gul lök, 1 st (stor)
Nötfärs, 500 g
Krossade tomater, 1 paket (500 g)
Tomatpuré, (minst) 1 msk
Kalvbuljong, 1 tärning
Röd chili, 1 st
Salt
Svartpeppar
Basilika
Olja

OBS: Gillar man inte chili kan man helt enkelt strunta i den. Själv älskar jag chili, så jag brukar använda Piripiri (8/10), två stycken, vilket ger en märkbar men inte påträngande hetta.

Hacka löken grovt och stek i lite olja, använd en stekpanna med höga kanter eller en kastrull. När stekningen kommit igång (löken fräser och är blank), lägg i köttfärsen i samma panna och finfördela den med en stekspade. Salta och peppra. Jag brukar vänta med att blanda ihop löken och köttfärsen tills köttfärsen inte längre uppvisar spår av rosa. (Om du ska ha pasta till köttfärssåsen är nu en bra tidpunkt att sätta på pastavattnet.)

Hacka chilifrukten fint och tillsätt den tillsammans med de krossade tomaterna. Rör om och vänta ett par minuter så att blandningen börjar koka. Tillsätt tomatpuré efter smak, krossa buljongtärningen (enklast med fingrarna) och tillsätt även den. Krydda liberalt med basilika. Rör om ordentligt. Provsmaka efter en liten stund och justera smaken efter eget tycke.

Låt köttfärssåsen stå och puttra i cirka 10-15 minuter (det gör inget om den står längre tid). Rör om under tiden. Den färdiga såsen ska ha en aptitretande djupröd färg.

Leave a Reply