Äkta amerikanska tjockpannkakor som blir härligt goda. Inte LCHF för fem öre, eller ens särskilt nyttigt, men någon gång måste man få unna sig… Som lunch räcker receptet till två portioner, som dessert till flera.
2 portioner
30 minuter
Vetemjöl, 5 dl (knappt)
Bakpulver, 2 ½ tsk
Salt, 1 tsk
Socker, 3 msk
Mjölk, 2 dl (drygt)
Ägg, 3 st
Smör, 50 g
OBS: Passar utmärkt som “fläskpannkakor”. Stek bacon klippt i småbitar samtidigt som du gör smeten. När det är dags att steka pannkakorna lägger du ett par nypor stekt bacon i pannan och häller smeten ovanpå.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda torrprodukterna noga så att de fördelas jämt. Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål, tillsätt torrprodukterna. Vispa smeten. Den kommer att bli mycket tjockare än en vanlig “svensk” pannkakssmet, men du behöver inte oroa dig om det blir lite klumpar.
Stek på medel till låg temperatur, flera små pannkakor åt gången i en välsmord panna. Det går åt ungefär ½ dl smet per pannkaka. Pannkakorna skall vara ungefär lika stora som svenska plättar men blir 1-2 cm tjocka efter gräddning. Om temperaturen är för hög kommer pannkakorna inte att bli ordentligt bakta inuti. När du ser bubblor på pannkakans översida är det dags att vända.
Om du gör en stor sats eller vill att alla pannkakor skall vara jämnvarma vid servering så förvara färdiga pannkakor i ugnen på 75 grader.
Servera med exempelvis lönnsirap eller sylt.
Varning! I butikerna finns “pannkakssirap” i stora, fula plastflaskor till lågt pris. Undvik den, det är bara vanlig sirap med artificiella smakämnen och andra tillsatser! Äkta lönnsirap är dyrare men är en ren naturprodukt som dessutom smakar mycket godare.
Källa: Pannkakor.se