Flygande Anka

Den här rätten var min favorit i matlådorna ett bra tag. Det rätta namnet är förstås Flygande Jakob, men den här varianten kallar jag för Flygande Anka med hänvisning till den person som lärde mig laga den. Nog om det. Nu för tiden blir det tyvärr inte att jag lagar den så värst ofta eftersom den innehåller rätt mycket kolhydrater.

8 portioner
<1 timme

Kycklingfilé, 1 kg
Vispgrädde, 6 dl
Chilisås, ca 1/2 flaska
Bananer, 5-6 st
Bacon, 2 paket
Jordnötter (skalade, rostade), 1/2 påse
Italiensk salladskrydda
Ris (basmati)
Smör

OBS: Chilisåsen skall vara den trögflytande ketchupliknande sorten från t ex Heinz, inte “sweet chili”, “thai chili” eller liknande. Jag föredrar den extra starka sorten.

Tärna kycklingen. Stek i lite smör, krydda med italiensk salladskrydda. Starta under tiden ugnen på 200 grader och smörj en djup ugnspanna med smör. Lägg kyckligen i pannan när den är klar.

Rensa bananerna och dela dem i fjärdedelar (skär en gång på längden och en gång tvärs över) och fördela dem ovanpå kycklingbitarna.

Vispa vispgrädden tills den är krämig men inte riktigt klar. Häll i chilisåsen och vispa färdigt, grädden ska få en mysigt rosa färg och vara ganska hårdvispad.

Dela baconet i mindre bitar och börja steka det. Smeta under tiden ut grädd/chiliblandningen i pannan så att den bildar ett heltäckande lager hela vägen ut i kanterna som täcker banan- och kycklingbitarna. Nu är ett bra tilfälle att börja tillaga riset.

Fördela stekt bacon och jordnötter i pannan. Kör in den i ugnen och låt stå tills grädden börjat bubbla i kanterna och fått lite färg. Detta brukar ta runt 20 minuter.

Leave a Reply