Mycket god och mättande rätt som funkar utmärkt att frysa in. Kanske lite väl fettdrypande för vissa? Om man känner att det blir “för mycket” med en hel kycklingfilé kan man dela dem i mindre bitar och på så vis få fler än fyra portioner.
4 portioner
<1 timme
Kycklingfiléer, 4 st (1 kg)
Svamp (Portabella, Shiitake, Karljohan), 300 g
Grädde (40%), 5 dl
Riven parmesan, 1 paket (2 dl)
Soja, japansk
Vitpeppar
Soltorkade tomater i olja
Salt
Smör
Stek kycklingfiléerna hela i smör, krydda med salt och peppar. När de är så gott som klara, lägg över dem i en eller flera ungsfasta formar.
Under tiden kycklingfiléerna steker, rensa och hacka svampen och stek den sedan i en stor, torr stekpanna tills den förlorat nästan all vätska och blivit torr och skrumpen. Tillsätt därefter en rejäl laddning smör och stek svampen gyllenbrun. Häll på grädden och smaksätt med soja samt eventuellt salt och peppar (men tag det försiktigt med saltet). Höj värmen ordentligt så att svamp/gräddblandningen börjar koka och förlorar vätska, reducera till ungefär halva volymen eller tills önskad konsistens uppnåtts. Rör om under tiden.
Starta ugnen på 200 grader när det börjat koka i stekpannan. När såsen är klar, häll den över kycklingen i formarna och strö över parmesanosten så att den bildar ett tjockt täcke. Gratinera i mitten av ugnen tills osten smält ihop och fått fin färg, det tar 10-15 minuter.
Servera med soltorkade tomater och sallad om så önskas.
Källa (anpassat): Fett Bra Mat