Takoyaki (たこ焼き)

Jag postade ett recept på Okonomiyaki här men missade totalt dess mer lättlagade, enklare kusin Takoyaki. Det finns många varianter på Takoyaki men den här är lättlagad och väldigt lik den variant man oftast hittar på gatumarknader i Tokyo.

Du behöver en stekpanna med halvsfäriska formar, s k takoyaki-panna. För att snurra bollarna är det enklast med ett par ätpinnar i metall, men det finns också särskilda verktyg för ändamålet.

4 portioner (ca 40 st)
30 minuter

Vetemjöl, 4½ dl
Dashipulver, 5 g (en påse)
Vatten, 6 dl
Ägg, 2 st
Bläckfisk, kokt och rensad, ca 200 g
Beni Shoga (röd picklad ingefära), ca 1 dl
Salladslök, 3-4 st
Japansk soja, ca 2 msk
Matolja

Topping
Aonori (krossat av torkat sjögräs)
Katsuobushi (flingor av torkad rökt tonfisk)
Takoyakisås (alt. Bull-Dog Vegetable & Fruit Sauce)
Majonäs (helst i klämtub)

Blanda dashipulver och vatten i en skål. Tillsätt äggen. Sikta ner mjölet och vispa ner det noga. Skvätt i soja efter smak. Det hjälper att låta smeten stå ett tag och vispa i omgångar för att bli av med alla klumpar; den kan med fördel göras ett par timmar i förväg och stå i kylen tills det är dags. Den ska vara ganska lös, men inte vattnig.

Dela bläckfisken i små kuber, hacka beni shoga och salladslöken. Lägg åt sidan. Ta fram alla toppings i förväg om du vill kunna servera under tillagningen.

Värm upp takoyakipannan på spisen och olja den generöst, även mellan formarna. När oljan börjar ryka lite är det lagom varmt.

Fyll formarna med smet. Lägg en bit bläckfisk, beni shoga och salladslök i varje form, när smeten rinner över är det lagom mycket fyllning. Stek tills ytan blivit krispig samtidigt som mitten fortfarande är flytande. Rotera varje halvsfär i sin form och stek vidare för att få hela ytan krispig. Plocka ut, olja in igen och börja om.

Servera i dubbla rader, 6-10 st per person. Toppa med takoyakisås, majonäs, aonori och katsuobushi.

Källa: The Spruce Eats

Leave a Reply