Pastagratäng med Krabba

Ett recept jag hittade på en japansk matlagningskanal jag följer, men som lagar väldigt mycket “på känn” och aldrig skriver ut sina recept. Men skam den som ger sig, med lite höftande går det bra ändå.

Levande krabba ska kokas i saltat vatten, lägg i med skalet nedåt och koka i 30 minuter. Efter kokning, lägg i isvatten i 2 minuter så lossnar köttet lättare. Låt svalna i kylen innan användning.

4 portioner (eller 2 stora)
1½ timme

Krabba, hel kokt, 1 st
Kammusslor, 2 st stora
Kastanjechampinjon, 8-10 st (ca 250 g)
Gul lök, 1 st stor
Pasta Penne, 4½ dl (2 port)
Mjölk, 5 dl
Vetemjöl, 2 msk
Riven ost, 150 g
Smör, ca 25 g
Skaldjursfond
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Rensa noga krabban på allting ätbart (rom används inte i detta recept), lägg i en skål och ställ åt sidan så länge.

Koka två portioner pasta enligt instruktion, häll av vattnet och låt stå under lock.

Torka av kammusslorna med hushållspapper och tärna i ca 2 cm kuber. Ställ åt sidan tillsammans med krabbköttet.

Starta ugnen på 250 grader med övervärme, använd “grillfunktion” om det finns.

Skala, halvera och skiva löken. Rensa och skiva även champinjonerna. Stek i en stor stekpanna med höga kanter och en generös skvätt olivolja tills de blivit mjuka. Salta och peppra omsorgsfullt.

Strö över vetemjöl och rör om att all svamp och lök täcks av mjöl. Strö lite åt gången och rör om noga så att det inte bränner fast. Tillsätt allt krabbkött och musslorna samt en generös klick smör. Stek under omrörning tills musslorna är genomstekta.

Tillsätt mjölk i omgångar, och en skvätt skaldjursfond. Rör om konstant och låt koka upp. Fortsätt tills såsen fått en slät, tjock konsistens. Tillsätt den kokta pastan i pannan och rör om så att all pasta är täckt av sås.

Häll upp i en eller flera ungståliga formar och toppa varje form med riven ost. Ställ in i ugnen tills osten smält och fått fin färg.

Källa: Kimagure Cook

Leave a Reply