Kokoskaka med apelsin

Den här mäktiga kakan blir ändå frisk i smaken tack vare toppingen av färskost och apelsinskivor. Snabb och enkel att baka.

6-8 bitar
1 timme

Smör, 125 g (100 + 25 g)
Strösocker, 2 dl
Vit choklad, 100 g
Vetemjöl, 1½ dl
Bakpulver, ½ tsk
Riven kokos, 1 dl
Ägg, 2 st
Naturell färskost, 200 g
Florsocker, 1 ½ dl
Apelsiner, 4 st

Starta ugnen på 175 grader. Bryn 100 g av smöret genom att smälta det på hög värme i en kastrull under ständig vispning. När det har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötaktigt är det klart, ta det då snabbt av värmen och häll över det i en bunke att svalna.

Låt resterande 25 g av smöret ligga framme i rumstemperatur så att det blir mjukt.

Blanda mjöl, bakpulver och kokos i en separat behållare. Hacka chokladen fint. Om smöret fortfarande är kokhett så låt det svalna, rör därefter ihop smöret med socker och choklad, rör om ordentligt tills chokladen har smält.

Rör därefter ner de torra ingredienserna och till sist äggen. Häll smeten i en liten form cirka 20 x 15 cm. Grädda i nedre delen av ugnen tills hela kakan fått fin färg och inte är mjuk på ytan, cirka 20-25 minuter. Låt svalna helt.

Pressa ut juicen ur en apelsin. Vispa ihop färskost, 25 g rumsvarmt smör, florsocker och 2 msk apelsinjuice tills det blivit en fluffig kräm. Bred ut på kakan.

Precis innan servering, skala apelsinerna noga med kniv så att inga vita delar finns kvar. Skiva fruktköttet i skivor och garnera varje kakbit med cirka ½-1 skivad apelsin.

Källa: Buffé

Leave a Reply