Bobotie

En köttfärsgratäng med ursprung från Sydafrika som är enkel att göra och supergod med sina kontraster av sött och kryddigt. Det verkar finnas ett oändligt antal variationer, till exempel verkar många recept inkludera bröd som fått ligga i mjölk. Här används mandelflarn som garnering men nötter eller skivad banan verkar också förekomma. Ser verkligen fram emot att prova flera varianter någon gång framöver.

Jag valde rostad sötpotatis som tillbehör men det går förmodligen utmärkt med andra grönsaker eller ris. Går utmärkt att frysa.

4 portioner
1 timme

Sötpotatis, 2 st stora
Gul lök, 1 st
Vitlök, 3 klyftor
Socker, 1 tsk
Blandfärs, 500 g
Cayennepeppar, ½ tsk
Russin, 1 dl
Flagad mandel, 1 dl
Mjölk, 2½ dl
Ägg, 3 st
Curry, 2 tsk
Salt
Svartpeppar
Smör för stekning
Olivolja för ugnsrostning
Salsa/chutney, t ex tomat & äpple

Starta ugnen på 175 grader. Skala och dela sötpotatisen i kuber, cirka 3 x 3 cm. Häll lite olivolja i en ungspanna, lägg i sötpotatisen, salta och peppra lätt. Låt rosta i ugnen under tiden du lagar Bobotie.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek i en generös klick smör i en stekpanna på låg värme så att löken inte bränns. När löken börjat mjukna, strö över socker. Fortsätt steka tills löken blivit gyllenbrun.

Blanda under tiden mjölk, ägg och curry i en skål, vispa försiktigt ihop och krydda lätt med salt och peppar.

Ta av stekpannan från värmen och tillsätt färs, cayennepeppar, russin och 2 tsk salt. Blanda noga. Häll över och tryck ut i en rund eller fyrkantig ugnsform om cirka 20 cm i diameter. Häll äggblandningen i formen ovanpå färsen.

Tillaga i ugnen i 20 minuter. Ta därefter ut, garnera med flagad mandel och ställ in igen i ytterligare 20 minuter. Locket ska ha rest sig lite och fått en vacker gyllengul färg.

Kolla under tiden till sötpotatisen då och då så att den inte blir för mjuk. När den är klar, ta ut den och täck med folie tills det är dags att servera.

Servera med salsa eller chutney som tillbehör.

Källa: Ica

Leave a Reply