Plov

Lättlagad, god och otroligt billig maträtt som förekommer under lite olika namn över nästan hela världen. Den här varianten är enkel, smakrik och kostar inte ens en tia per portion. What’s not to like?

6 portioner
1½ timme

Fläskkött, 500 g
Gul lök, 1 st (stor)
Morötter, 3 st
Vitlök, 1 st (hel)
Ris, 300 g (parboiled, basmati eller jasmin)
Salt
Svartpeppar
Smör eller olja
Färsk persilja (garnering)

Tärna köttet i grova kuber, 3 cm eller så. Fräs i smör eller olja på hög värme i botten av en stor kastrull.

Skala och hacka lök och morot grovt, det ska vara ganska stora bitar, motsv. åttondelar. Tillsätt löken när köttet fått färg och lite stekyta, låt fräsa tillsammans tills löken är mjuk. Tillsätt därefter morötterna.

Rengör vitlöken, ta bort så mycket som möjligt av ytterskal och eventuell smuts utan att klyftorna lossnar. Häll vatten i kastrullen så att det täcker allt kött och grönsaker. Salta ordentligt. Lägg i vitlöken hel, låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter. Det ska koka ner så pass att det ser ut mer som gryta än soppa.

Skölj riset flera gånger tills sköljvätskan är nästan klar. Ta ut vitlöken och rör om i grytan. Lägg ris på toppen av köttet och grönsakerna med en sked, det ska inte blanda sig med resten av kastrullens innehåll utan bilda ett lager av ris ovanpå. Häll försiktigt på vatten (använd en slev) tills riset är täckt med ca 2 cm.

Koka på låg värme tills vattennivån sjunkit under risbädden. Lägg tillbaka vitlöken ovanpå riset och tryck ner den en smula. Gör några hål i risbädden med ett skedskaft eller liknande så att du ser vattennivån. Lägg en bakduk över kastrullen och lägg locket ovanpå. Låt koka i 5 minuter på låg värme.

Rör försiktigt om i ristäcket (det ska fortfarande inte blanda sig med det som är under), gör nya hål genom risbädden. Om du inte ser vattenivån genom hålen i riset, häll försiktigt på lite mer vatten. Lägg på duk och lock igen, låt koka i 20 minuter på låg värme.

Kontrollera att riset är klart. Ta ut vitlöken och rör om så att kastrullens innehåll blandas. Salta och peppra efter smak.

Garnera med klyftorna från vitlöken och eventuellt lite färsk persilja.

Tips: Det här är en rätt som kan varieras i det oändliga med olika sorters (eller inget) kött, olika kryddning, fler eller andra grönsaker, osv.

Källor: Life of Boris, BBC Good Food.

Leave a Reply