Currykyckling på Japanskt vis

De flesta tänker nog på det Indiska köket när man hör currykyckling, men Japansk curry har sin egen smak som är fantastiskt god och lutar mer åt det söta hållet. Den enklaste varianten består bara av roux, kött och grönsaker – här har vi gjort en lite häftigare variant.

6-7 portioner
1½ timme

Kycklingfilé, 500 g
Morot, 2 st
Ingefära, ca 5 cm
Äpple (fast), 1 st
Potatis (fast), 3 st
Vitlök, 3 klyftor
Gul lök, 2 st
Curry roux (t ex S&B), 1 pkt (ca 200 g)
Japansk soja, 1½ tsk
Ketchup, 2 tsk
Strösocker, 1 tsk
Salt, 1 tsk
Rapsolja
Vatten
Svartpeppar
Vitt ris, enligt instruktion på förp.

Hacka den gula löken fint och stek i olja i botten av en stor kastrull på medeltemperatur, den ska inte ta färg. Skala under tiden ingefära, vitlöksklyftor och morot. Skiva moroten i lagom stora bitar. När löken blivit mjuk och glansig, riv ner ingefära och vitlök. Rör om ordentligt.

Dela kycklingfiléerna i grova kuber (ca 2×2 cm) och lägg i kastrullen. Rör om regelbundet och tillaga tills kycklingbitarna inte längre är rosa. Tillsätt därefter morotsskivorna och ca 1 liter vatten så att ingredienserna täcks. Skala, kärna ur och riv ner äpplet tillsammans med socker och salt. Koka upp och låt småkoka i 20 minuter.

Under tiden, skala och dela potatisarna i kuber, låt dem ligga i kallt vatten. När de 20 minuterna har gått, tillsätt potatisen och låt småkoka i ca 15 minuter till. När potatisen är mjuk är det klart.

Tillsätt curry roux i bitar och rör om tills den har löst upp sig och kastrullens innehåll är mörkbrunt och trögflytande. Tillsätt soja och ketchup. Smaka av med salt och peppar.

Servera med vitt ris. Den här rätten går utmärkt att frysa, så gör gärna en stor omgång och spara som matlådor.

Källa: Daily Cooking Quest

Leave a Reply