Ichigo Daifuku (いちご大福)

Klassisk Japansk sötsak som består av en bulle av söt risdeg med fyllning av jordgubbe och Anko. Fyllningen kan förstås varieras i det oändliga, det här är bara en variant. Ingredienserna finns i asiatiska matbutiker. Shiratamako kallas även för klibbigt rismjöl eller glutinous rice flour. Det är varken klibbigt eller innehåller gluten.

6-8 st
1 timme

Shiratamako (白玉粉), 175 ml
Socker, 2 msk
Vatten, 150 ml
Potatis- eller majsstärkelse

Fyllning
Anko (餡子), ca 2 dl
Jordgubbar, 6-8 st

Rensa och skölj jordgubbarna. Ta fram Anko. Om du har en tillräckligt tjock Anko kan du förbereda genom att klä in varje jordgubbe i den, annars är det lättare att göra det direkt innan jordgubben placeras i bullen.

Blanda Shiratamako och socker i en mikroungssäker skål. Rör ner vattnet, lite åt gången, rör noga om under tiden så att inga klumpar återstår.  En slickepott eller annat verktyg av silikon är att rekommendera. Täck löst med plastfolie och ställ in i mikrougnen. Mikra i en minut på hög effekt (900-1200 W). En del av smeten har nu fått en tjockare konsistens. Rör om så att degen blir helt jämn.

Mikra i ytterligare en minut och rör om noga, samt en sista gång i 30 sekunder. Degen ska nu ha ha blivit gråaktig, svagt genomskinlig och oerhört klibbig. Sprid ut stärkelse på en arbetsyta och tvinga ut degen på den. Vänd en gång så att båda sidor täcks av stärkelse och degen blir hanterbar. Dela i 6-8 lika stora delar, det går lättare om verktyget är rent och fuktigt.

Pudra händerna med stärkelse. Platta och sträck ut varje degbit tills den är stor nog att täcka in jordgubben, och lite till. Täck varje jordgubbe med Anko och omslut därefter med deg. Nyp till för att försluta. Den perfekta Daifukun är nästan klotrund, men den formen är svår att få till för en glad amatör, och det påverkar inte smaken.

Spara bullarna i kylen tills de ska ätas, de klarar sig i ungefär två dagar.

Källa: Just One Cookbook

Leave a Reply