Pannkakor

2 portioner (6-8 pannkakor)
30 minuter

Vetemjöl, 2½ dl
Salt, ½ tsk
Mjölk, 6 dl
Ägg, 3 st (medelstora)
Bacon, 140 g (ett paket)
Smör (för stekning)

Tips: Baconet kan uteslutas om man föredrar sina pannkakor vegetariska. Med bacon och en bra stekpanna kan man även steka utan smör om man vill.

Klipp baconet i småbitar och stek. Lägg det färdigstekta baconet på en tallrik vid sidan av. Baconet skall inte vara riktigt färdigstekt då det kommer att stekas igen senare.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills inga klumpar återstår. Häll i resten av mjölken. Knäck i äggen och vispa tills smeten är jämn.

Stekpannan som använts till baconet kan utan vidare användas direkt bara man häller av överflödigt fett. För varje pannkaka går det åt cirka 1½ dl smet (beror på stekpannan och hur många/tjocka pannkakor man vill ha). Ju mindre smet desto fler pannkakor, men tunna pannkakor går lätt sönder, särskilt när det är bacon i.

Ta en nypa baconbitar och släpp ut i pannan. Häll över smet och vicka pannan så att den fördelar sig ut i kanterna och täcker allt bacon. När ytan har blivit matt och fast, lossa pannkakan med en stekspade och vänd den. När undersidan fått lite färg är pannkakan klar.

Repetera tills smeten är slut. Servera med sylt och socker. Mjölk passar bra som bordsdryck.

Leave a Reply