Julskinka

Den som inte älskar julskinka är antingen vegetarian eller bara allmänt förvirrad, vad mig anbelagar. Denna konung av julmat är både nyttig och delikat, dessutom räcker den länge och kan serveras med en mängd olika tillbehör. Själv äter jag den lika gärna till frukost som middag. Tillagningssättet varierar – mitt recept är naturligtvis det bästa, även om jag utgår ifrån att det finns många andra som gör samma anspråk. Receptet utgår från en rimmad skinka, är man riktigt hardcore rimmar man förstås skinkan själv, men det är en tvåveckorsprocess som jag gärna slipper. Att däremot koka skinkan själv, det är självklart!

Många portioner
Minst 4 timmar

Skinka, hel, rimmad och okokt (3+ kg)
Äggulor, 2 st
Senap*, 3-4 msk
Colman’s Senapspulver, 1 msk
Ljus sirap, 1 msk
Potatismjöl, 1 msk
Ströbröd
Smör (gärna flytande)

Du behöver också en tillräckligt stor ugn, en långpanna, ett ugnsgaller som passar i långpannan, ugnsfolie samt en ugnssäker termometer med mätarsticka.

Värm ugnen till 175 grader. Placera ugnsgallret i långpannan. Befria skinkan från eventuellt omslag, är den nätad så låt dock nätet sitta kvar. Spola av skinkan i rinnande kallvatten. Vira in den i ugnsfolie och stick in termometerstickan så att mätpunkten hamnar i mitten av skinkans tjockaste parti. Lägg skinkan på gallret och sätt in den i ugnen.

Baka skinkan tills termometern visar på 72 grader (på många digitala termometrar kan man ställa in ett larm, annars är det bara att kolla periodiskt). Detta tar en knapp timme per kilo skinka.

Tag ut skinkan och punktera folien på undersidan så att spadet rinner ut. Spadet går att använda till annan julmatlagning, så det kan vara värt att spara. Häll i sådant fall av det från långpannan innan du fortsätter. Ta bort folien och eventuellt nät från skinkan. Skär loss fettsvålen.

Höj ugnstemperaturen till 225 grader.

Vispa ihop äggulor, senap*, senapspulver, sirap och potatismjöl till en slät smet. Bred smeten i ett jämnt lager på skinkan med hjälp av en smörkniv. Strö över ströbröd och klicka på lite smör. Sätt in skinkan i ugnen igen och låt den stå tills den har fått fin färg. Detta tar cirka 10 minuter.

Låt skinkan stå och svalna, slå sedan på nytt in den i ugnsfolie och kyl den. Serveras bäst i skivor med stark senap eller äppelmos.

* Att skriva “senap” i ingredienslistan är förstås ungefär som att skriva “vin” – det finns tusentals olika sorter och smaken skiljer högst väsentligt. Jag använder en sötstark sort utan grova korn i, exempelvis Västerviks-senap.

Leave a Reply