Pasta med köttfärs och shiitake

En för mig ovanlig kombination av ingredienser, men det blev riktigt bra ändå. Konstigt nog uppfattar jag varken särskilt mycket ingefära eller vitlök i resultatet, trots att jag tog i rejält jämfört med originalreceptet (som jag förvisso inte följde särskilt noga i övrigt heller). Det tål nog att experimenteras lite.

8 portioner
40 minuter

Gul lök, 1 st
Nötfärs, 500 g
Shiitake, 300 g
Vitlök, 4 klyftor
Ingefära, ca 5 cm
Salladslök, ca 125 g (ett knippe)
Parmesanost, minst 150 g (gärna mer)
Pasta av valfri sort, 400 g
Smör, 25 g
Smör eller olja för stekning
Svartpeppar
Salt

Förbered alla grönsaker så slipper du stressa sedan. Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Rengör vid behov salladslöken och svampen, skiva dem sedan i millimetertjocka skivor.

Stek löken i en stor, djup panna med lite smör eller olja på låg värme tills den mjuknat, den ska inte brynas. Tillsätt köttfärsen, salta och peppra generöst, stek tills köttfärsen är genomstekt. Höj värmen allt eftersom du tillsätter fler ingredienser.

Tillsätt vitlök och ingefära, blanda noga och låt fräsa ihop i några minuter, tillsätt därefter svampen och fortsätt i 3-5 minuter tills alla ingredienser är mjuka och har fått lite färg. Sätt under tiden på vattnet till pastan, glöm inte att salta det.

Tillsätt salladslöken och smöret, fortsätt steka på låg eller medelhög värme under tiden pastan kokar. När pastan är klar, tag 2 dl pastavatten och häll över i stekpannan, låt pastan rinna av och tillsätt sedan den i pannan. Blanda noga.

Sänk värmen. Riv ner parmesanosten direkt i pannan och rör om så att osten smälter. Smaka av och salta, peppra eller osta mer vid behov.

Garneras med flingsalt, nymalen svartpeppar och extra ost.