Det är förvånansvärt svårt att hitta ett bra recept på focaccia, så jag gjorde det här som är en kombination av flera olika. Samtidigt är det egentligen ett busenkelt bröd att laga och går utmärkt att frysa in. Det här är en klassisk garnering men det går förstås att variera den i det oändliga.
24 bitar
4-5 timmar
Jäst, 1 pkt (50 g)
Honung, 1 msk
Vatten, ca 5 dl
Salt, 2 tsk
Vetemjöl, ca 13 dl
Salt, 2 tsk
Olivolja, 1 dl
Soltorkade tomater, 1 burk (120 g)
Chèvre, ca 200 g
Rosmarin, färsk
Flingsalt
Smula jästen i en bunke. Tillsätt honungen och lite vatten, rör om tills jästen är helt löst. Tillsätt vetemjöl och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Den ska vara lös och riktigt klibbig, justera med mer mjöl eller vatten vid behov. Häll över olivoljan och använd en slickepott för att forma en degboll som är täckt av olja på alla sidor.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1½ timme. Degen kommer att minst dubbla i storlek.
Smörj en långpanna med olivolja, ca 30 x 40 cm. Skrapa ut degen i pannan. Olja händerna och tryck ut degen så att den fyller ut hela pannan, det kan ta en god stund. Jämna ut kanterna, täck pannan med plastfolie och låt jäsa i ca 45 min.
Häll under tiden av oljan från tomaterna och hacka dem grovt. Dela osten i kuber. Klipp några fina kvistar rosmarin. Starta ugnen på 225 grader.
Olja händerna och tryck många djupa hål i degen med fingrarna, du kan vara ganska hårdhänt. Stick ner tomater, ost och rosmarin i hålen. Strö över generöst med flingsalt.
Grädda i 20-30 minuter tills ytan fått fin färg. Låt brödet svalna lite och lyft sedan ut det på galler. Godast att servera direkt men går utmärkt att spara.
Källa: Arla, Zeta, Love & Lemons